De flesta svenska dietister är överens: Barn borde generellt sett äta mer grönt. De positiva effekterna som en grön kost medför är övertygande och i en artikel i Läkartidningen konstateras det att en vegetarisk kost är bra för alla, även för små barn.

Läs också: Storsatsning på matkassar för singelhushåll

Lättlagad vegetarisk mat för hela familjen

Årstiderna, som levererar ekologiska matkassar med grönt fokus, har sett en stor efterfrågan från barnfamiljer gällande en matkasse med färdiga recept som är vegetarisk och samtidigt barnvänlig. Efter noggranna förberedelser, provsmakningar och uträkningar av näringsinnehåll är nu äntligen den helt nya produkten Vegetariska Barnkassen här – en lakto-ovo-vegetarisk nyhet som är anpassad för både stora och små magar.

Rätterna i matkassen, som till exempel chili sin carne, grönsaksbullar med potatis och veggie-pizza, är både nyttiga och roliga för hela familjen att laga tillsammans.

– Det är så roligt att få inspirera med vegetarisk mat för hela familjen. Jag älskar grönsaker och vet många barn som tycker om det precis lika mycket. Det gröna köket är framtidens mat för många familjer, oavsett om man väljer att äta vegetariskt några dagar i veckan eller om man väljer att leva helt vegetariskt, säger Pernille Skjødt som är kocken bakom matkassen.

Proteinfrågan – en het potatis

För alla som äter vegetariskt är proteinfrågan en het potatis och föräldrar är inget undantag. Faktum är att genom att välja vegetabiliska proteinkällor framför animaliska är det möjligt att tillgodogöra sig långsiktiga hälsovinster. Det beror bland annat på de vegetabiliska livsmedlens innehåll av fibrer, antioxidanter och fettsammansättningen som är mer hälsosam än i animaliska livsmedel.

Läs också: Pescetariska Matkassen – Årstiderna satsar på en mer hållbar framtid

I Vegetariska Barnkassen är rätterna uppbyggda kring grönsaker som kompletteras av goda ostar, ägg, färsk pasta och vegetabiliska proteiner i form av bland annat bönor, korn och linser. Näringsinnehållet är noga uträknat och barnfamiljerna som väljer matkassen behöver inte oroa sig för om maten innehåller tillräckligt med näring och kan bara njuta av maten tillsammans. Dessutom innehåller maten inga pesticidrester – matkassen är 100% ekologisk som allt annat i Årstidernas sortiment.

Det behöver inte vara svårt att äta mer vegetariskt. Med Vegetariska Barnkassen som har sin första leverans den 2:a september 2019 blir det enkelt att äta varierat, barnanpassat och klimatvänligt när köttet utesluts.