Kaffe är populärt i Sverige och svenskarna tillhör världstoppen i antal koppar per person och år. I fredags öppnade McDonald´s Sveriges första McCafé i Alingsås där gästerna nu kan få riktigt fint barista-kaffe till ett fint pris. På restaurangen i Alingsås har en omfattande ombyggnad skapat en helt ny kafédel inne i restaurangen och flera av restaurangens medarbetare har genomgått en baristautbildning under ledning av Löfbergs.

Löfbergs är kaffeleverantör till McDonald’s i Sverige och är en nära samarbetspartner när det gäller pilot-satsningen i Alingsås. På McCafé-menyn i Alingsås finns det framförallt kaffe av olika slag, men även ett utbud av bland annat macarons och tårtbitar.

McDonald’s Alingsås är först ut i Sverige med McCafé, men redan nu planeras för piloter på fler orter. Totalt beräknas det öppnas en handfull McCafé i Sverige fram till i januari 2022. Därefter kommer satsningen att utvärderas och om allt faller väl ut så kommer fler McCaféer att öppnas runt om i Sverige under 2022 – 24.

Joachim Knudsen, VD McDonald´s Sverige
Joachim Knudsen, VD McDonald´s Sverige

– Om gästerna är lika entusiastiska som vi över baristakaffet så kommer ännu fler restauranger att satsa på McCafé i framtiden, säger Joachim Knudsen, VD McDonald´s Sverige.

Kaffebönorna som serveras i McCafé levereras av Löfbergs och är certifierat EU Ekologiska och Rainforest Alliance och odlas utan konstgödsel eller kemiska bekämpningsmedel, med fokus på biologisk mångfald och odlarnas arbets- och försörjningsvillkor. 

– Vi delar McDonald´s passion för gott, hållbart certifierat kaffe med hög kvalitet, och därför känns det jättekul att vara med i den här satsningen och bidra med den kunskap vi byggt upp genom åren. McCafé är ett superspännande koncept där kunniga baristor serverar noga utvalda bönor och jag är övertygad om att det är något som McDonalds gäster kommer att uppskatta, säger Fredrik Nilsson, tf. vd på Löfbergs

Satsningen på McCafé i Alingsås har inneburit att sju nya arbetstillfällen, både hel- och deltid, skapats vilket är ett välkommet tillskott på den lokala arbetsmarknaden särskilt under dessa pandemitider. Medarbetare på restauranger som startar McCafé genomgår en omfattande baristaubildning för att kunna servera gott kaffe av högsta kvalitet.

– Vår mat handlar om att servera god mat av hög kvalitet till ett bra pris med enastående service. Exakt samma sak vill vi göra med McCafé och vi tror på vårt goda kaffe som tillväxtområde eftersom det efterfrågas dygnets alla timmar, inte minst efter maten, säger Joachim Knudsen, vd McDonald´s Sverige.

Läs mer om McDonald´s