Snusdosor av plast är ett vanligt skräp i våra städer. Sedan juni 2019 har snusare kunnat panta sina gamla dosor på Swedish Match egna butiker i Stockholm, Göteborg, Åre, Lund, Strömstad och Charlottenberg. Men från 1 december kan man även panta dosan i fyra av Pressbyråns butiker i Stockholm.

– Snusdosor utgör en del av det skräp som ofta hamnar på fel plats, som nedskräpning och vi ställer oss såklart bakom de initiativ som på olika sätt kan minska mängden plast i naturen, säger Johanna Ragnartz, VD för Håll Sverige Rent.

I dag är de flesta av de snusdosor som säljs i Sverige tillverkade av plast. När plast blir skräp i naturen riskerar den att skada både djur och natur. Swedish Match genomför nu ett utvecklingsarbete för att hitta alternativa material och nedbrytningsbar plast, för att ersätta plastdosan. Även den svarta, ej återvinningsbara plasten, är tänkt att fasas ut.

Projektet sker i samarbete med Swedish Match och Reitan Convenience Sweden som driver kedjorna Pressbyrån och 7-Eleven och för varje dosa som pantas går cirka en krona till Håll Sverige Rent. Om du registrerar din e-post går två kronor till Håll Sverige Rent och du får ett e-mail med information om exakt vart dina pengar går. Projektet inkluderar även andra snustillverkares dosor.

Hittills under projektet har runt sju tusen snusdosor pantats och genererat mycket uppmärksamhet i media. Och nu växer alltså projektet och det blir lättare för fler att panta sin dosa. Pressbyrånbutikerna som har pantstationerna är Hornstull, Södra station, Kungsgatan och Vasagatan.

– Att minska nedskräpning och förbrukning av plast ligger högt på vår agenda och något vi kommer att arbeta mer intensivt med under närmaste tiden. Vi hoppas att så många som möjligt tar vara på möjligheten att bidra till en renare miljö. säger Malin Eklund, HR- & Hållbarhetsdirektör, Reitan Convenience Swedan AB