Handelns 100 mäktigaste har utsetts. Listan rankar de personer som har haft mest makt och påverkan på svensk detaljhandel under 2018 och Lidls Sverigechef Johan Augustsson går rakt in på en fjärde plats. Inom dagligvarubranschen är han rankad mäktigast.

För femte året i rad har Market och Icanyheter listat de hundra mäktigaste personerna i detaljhandeln. De nominerade är de aktörer som bedöms ha haft mest makt och påverkan på svensk detaljhandel under 2018.

Läs också: Lidl hyllar sina kunder i ny reklamkampanj – ”Tillsammans gör vi Sverige mindre olidligt”

En av årets ”raketer” är Johan Augustsson, landschef för Lidl Sverige. Johan har en lång bakgrund inom företaget och har varit med sedan starten 2003. I juni 2018 efterträdde han Johannes Fieber i rollen som Sverigechef. Johan går direkt in på fjärde plats på listan över Handelns mäktigaste 2018 och är därmed nummer ett när det gäller dagligvarubranschen.

– Det här gör mig naturligtvis glad och stolt. Placeringen är en bekräftelse på att Lidl utmanar den svenska livsmedelsbranschen och att vi är en aktör att räkna med. Som Sverigechef vill jag använda min position till att bidra till ett mer hållbart samhälle och möjliggöra för klimatsmart konsumtion, säger Johan Augustsson, Sverigechef på Lidl.

Läs också: Lidl är just nu bäst i klassen

En jury bestående av fem personer på Markets och Icanyheters redaktioner har tillsammans med tidningarnas läsare utsett kandidaterna. Bedömningen har gjorts utifrån vad personerna har åstadkommit under året och nomineringsjuryn har utgått från kriterierna mediegenomslag, formell makt, informell makt och extra ordinära faktorer.