Tryffeltrenden håller i sig, och det tar familjeföretaget Di Luca & Di Luca med varumärket Zeta fasta på. Vecka 38 utökades antipastisortimentet med Zeta Tryffelsalami, en produkt som innehåller nästan dubbelt så mycket tryffel som liknande produkter på marknaden.

Mat med tryffel är ett enkelt sätt att förgylla livet. Den åtråvärda svampen är en riktig dyrgrip som kan kosta upp till 70 000 kr/kg. Det beror på en begränsad tillgång och att den är svår att hitta. Oftast växer tryffel 2,5 till 10 centimeter under jordytan och gärna på rötter av ek-, en- eller hasselnötsträd. De hemliga växtplatserna skyddas noggrant av markägarna, och det lite udda yrket som tryffeljägare ärvs ofta från generation till generation.

Fina toner av nök och vitlök

På insidan har alla tryfflar samma fina mosaiklikande struktur men för övrigt skiljer sig sorterna åt. Högst anseende har den vita och svarta tryffeln på grund av sin intensiva doft- och smakrikedom. Därefter kommer sommar- och hösttryffel som generellt sett är mildare och inte fullt lika svår att hitta. Den karaktäristiska smaken, med fina toner av nöt och vitlök, känns dock igen.

Dubbelt så mycket tryffel

Till Zeta Salami med tryffel används sommartryffel som smaksättare i riklig mängd.

-Vår produkt innehåller nästan dubbelt så mycket tryffel som liknande produkter på marknaden, hela tre procent. Det är en äkta, italiensk salami som kryddats varsamt, smaksatts med tryffel och därefter lufttorkats. Smaken är väl balanserad och eftersmaken lång säger Pär Uggla, inköpsansvarig för färskvaror på Di Luca & Di Luca.

Zeta Tryffelsalami passar utmärkt på en smörgås eller vilken charkbricka som helst. Den fungerar också utmärkt som en enklare förrätt på en salladsbädd, härligt fylld med mascarpone smaksatt med finriven parmesan.

Zeta Salami med tryffel, 60 g innehåller 14-16 skivor och kostar cirka 30 kronor. Produkten finns på både Coop och Ica.