Så korta avstånd som möjligt. Det är löftet till alla konsumenter som väljer att handla frukt och grönt med den nya märkningen Ju närmre desto bättre. Syftet med den nya märkningen är att göra det lättare för konsumenter att utforska lokala smaker och att hitta frukt och grönt som inte fraktats långa sträckor. Produkterna kommer istället från utvalda kvalitetsodlare.
Den nya märkningen är en kvalitetsstämpel för frukter och grönsaker som inte rest långt. Äpplen från granngården, sallad från den angränsande kommunen eller tomater från regionen, förväntningen är att fler vill upptäcka lokala smaker och utforska en större variation av olika sorter och dess unicitet. Intresset för närproducerad mat växer i Sverige – inte bara för att det är ett bra sätt att värna om miljön, utan också för att det finns en vilja att stötta det lokala som håller landsbygden levande.
I samarbetets uppstart deltar ett 30-tal svenska gårdar och företag runt om i Sverige. Under året ska projektet öppnas så att fler lokala odlare kan märka sina produkter med sigillet.
– Genom att korta ner resvägen gör vi både oss själva och miljön en tjänst. För att inte tala om den omtanke vi visar produkterna som kan behålla sin fräschhet och sin smak ända fram till den som slutligen får njuta av smakerna, säger Ted Stenshed, vd på Greenfood Fresh Produce och ansvarig för den nya märkningen.
I projektet samarbetar noga utvalda odlare som är spridda över landet. Märkningen ställer höga kvalitetskrav på odlarna, detta för att säkerställa att produkterna alltid håller den kvalitet som kunderna förväntar sig. På så sätt kan konsumenter få uppleva en unik fräschör i frukt och grönt. De höga kvalitetskraven innebär också att produkterna inte alltid är de närmast tillgängliga, utan löftet till konsumenterna är frukt och grönt som odlats så nära som möjligt. Därav märkningens namn – Ju närmre desto bättre.
– Märkningen innebär en effektiv leverans av frukt och grönt, där vi alltid väljer kortast möjliga väg från odlaren till marknaden. Det är vårt sätt att visa omtanke om vår jord, oss människor och det vi odlar, avslutar Ted Stenshed.