Paradiset fasar ut produkter från Brasilien efter att det uppmärksammat att deras användning av bekämpningsmedel ökat dramatiskt på kort tid. Hittills i år har 169 nya bekämpningsmedel godkänts och ytterligare 1 000(!) fler väntar på godkännande bara under 2019.

Flertalet av dessa bekämpningsmedel inte tillåtna i EU och därmed inte i Sverige – men principen att dessa över huvud taget tillåts är något Paradiset inte kan stå bakom.

Utöver detta har flera av de nu godkända ämnena tydliga kopplingar till cancer och det saknas kontroller och studier över hur de olika bekämpningsmedlen reagerar med varandra.

Johannes Cullberg, vd och grundare. FOTO:Nils Lindström

-Vi kan inte med gott samvete fortsätta att erbjuda livsmedel från Brasilien så länge som både mängd, och takt, av bekämpningsmedel ökar så kraftigt i landet. Vi har därför omgående beslutat att de måste plockas ner från våra hyllor för att, som alltid, kunna erbjuda Sveriges hållbaraste och renaste matkasse, säger Johannes Cullberg, Paradisets VD och grundare.

Att ökningen av tillåtna bekämpningsmedel ökat så pass kraftigt beror på landets president, Jair Bolsonaro, som tillträdde vid årsskiftet och utsåg en öppen förespråkare av kemiska bekämpningsmedel som jordbruksminister.

-Paradiset kommer att plocka bort alla Brasiliens icke-ekologiska färskvaror från våra sortiment, det arbetet har redan påbörjats och skulle något ändå finnas kvar blir vi bara tacksamma om vi uppmärksammas på det, säger Johannes Cullberg..