På ICA:s centrallager i Västerås säkrar ett smidigt robotbyte problemfri produktion. Här har gamla robotar ersatts med den senaste tekniken från ABB.

Foto: Bo Lundvang

Inne på ICA:s kyllager i Västerås arbetar åtta robotar taktfast. Låda efter låda med köttfärs lyfts från transportbandet för att sorteras butiksvis. De nya ABB-robotarna borgar för hög tillgänglighet – både idag och i framtiden.

För två år sedan beslutade ICA att investera i en helt ny robotpark, då styrsystemet och mekaniken i de äldre robotarna började närma sig slutet av sin livslängd.

– De äldre robotarna har haft en bekymmersfri drift. Vi har haft ett servicetillfälle per år och det har räckt alldeles utmärkt. Men produkter går ur tiden vare sig man vill eller inte, och vi byter robotarna för att bibehålla hög tillgänglighet på anläggningen. Att vi samtidigt får in den senaste ’top notch’ ABB-produkten känns bra, säger Mika Lilleberg, teknisk chef på ICA Sverige AB.

ICA Gruppen är en av Nordens största aktörer inom dagligvaruhandel. I det stora centrallagret i Västerås arbetar över 1 000 medarbetare 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan. Den del av verksamheten som hanterar sortering av vacuumförpackat kött är helautomatiserad. Åtta stycken ABB-robotar av modell IRB 6700 hanterar lådorna med kött innan de med lastbil transporteras till ICA:s butiker runt om i landet.

Robotbytet har i huvudsak skett under 2020. Efter att den första roboten provgått utan problem i ett halvår, installerades övriga robotar två i taget med en veckas mellanrum. Bytet planerades så att det kunde genomföras under pågående produktion.

– Bytet har gått väldigt smärtfritt; det har inte haft någon påverkan på anläggningen över huvud taget. Nu räknar vi med färre driftstörningar i framtiden, och vi har även möjlighet att rampa upp produktionen ifall vi skulle behöva det”, säger Mika Lilleberg. ”Syftet med att ha en robotiserad maskinpark är dels att vi vill ha en fullautomatisk sorteringsanläggning, dels att vi får en bättre arbetsmiljö utan repetitiva arbetsmoment och tunga lyft, säger Mika Lilleberg.

– Vi på ABB är väldigt stolta och glada över att ha en sådan här fin referens med robotar hos ICA och att vi har fått förtroendet att säkerställa en uppgradering till den senaste robottekniken, så att ICA kan fortsätta med sin problemfria produktion, säger Per Lindblom, servicechef på Robotics & Discrete Automation I Sverige.

För ICA:s kunder runt om i Sverige betyder robotbytet att tillgången på köttfärs i butikshyllorna till fredagstacosen är säkrad. De nya IRB 6700-robotar från ABB är i full drift på ICA-lagret, där verksamheten är framtidssäkrad med bra arbetsmiljö och hög tillgänglighet i produktionen.