Från januari till april pågår den efterlängtade skrei-säsongen. Skreien är med sitt fasta och vita kött en norsk torsk-delikatess. Med ursprung i världens största torskbestånd, den nord-ost-arktiska, är det dessutom en av de mest hållbara fiskarna som finns att äta.

Skreiens långa resa gör den till en av de finaste fiskarna havet har att erbjuda. Den simmar genom Norges kalla, klara och näringsrika hav. Det ger skrei-torsken ett fint vitt kött som har en fast konsistens och är otroligt smakrik. Många kockar och restauranger är väl medvetna om denna delikatess och vill gärna få tag på den. Samtidigt har den blivit väldigt populär även i hushållen.

– Det är roligt att skrei-säsongen är igång och att vi ser en så stor efterfrågan på fisken. Den har blivit en riktig favorit både på landets restaurangkök och i hemmen, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending Sverige på Norges Sjömatråd.

Skreien lagrar överflödigt fett i levern och inte musklerna vilket gör den till ett magert och proteinrikt alternativ till kött. Dessutom är den rik på D-vitamin och jod samt en rad andra viktiga vitaminer och mineraler.

 Skrei kommer från världens största torskbestånd vid Barentshav. Att äta skrei är ett säkert val för både för haven och för hälsan. Skrei är full med nyttighete­­­r vi nordbor behöver för att må bra de sista vintermånaderna, säger Sigmund Bjørgo, Fiskeriutsending Sverige på Norges Sjömatråd.

Skrei-torsken har fått sitt namn efter att den i många tusen år har gjort en lång resa från Barents hav till Nordnorge. En resa på 100 mil. Eftersom torsken gjort denna resa sedan urminnestider har den fått namnet skrei, som kommer från det gammelnorska ordet för skrida eller vandra.

Färsk skrei är enbart tillgänglig under säsongen som pågår mellan januari och april.

Recept på skrei: