Pasta är bästa vardagsmaten, snabb och omtyckt av hela familjen. I en stark vegetarisk trend ökar också intresset för pastarätter och speciellt pasta av lite högre kvalitet, som äggpasta. Det gör att sortimentet på Di Luca och Di Luca utökas med två korta varianter av äggpasta som innehåller hela fem ägg från frigående höns per kilo pastadeg: Zeta Vongoloni samt Zeta Pappardini.

Traditionen att baka pasta med ägg kommer från norra Italien. Där äter man gärna äggpasta tillsammans med en mustig köttragu, som Bolognese, eller ostsås. Oftast är det lång, tunnkavlad pasta, som tagliatelle eller fettucini, som bakas med ägg, men eftersom efterfrågan på riktigt fin premiumpasta ökar lanserar Zeta nu två korta varianter.

-Äggpasta är som ett mellanting mellan torr och färsk pasta och passar den kvalitetsmedvetne som söker en fylligare smakupplevelse. Det beror på att degen bakas med så mycket som fem ägg per kilo vetemjöl, säger Måns Falk, ansvarig för Di Luca & Di Lucas matakademi, Accademia Di Luca.

Både Zeta Vongoloni och Zeta Pappardini bakas på finaste durumvetemjöl och är bronsvalsade. Det innebär att ytan ruggas upp vilket gör att pastan suger upp smakerna från såsen bättre. Zeta Vongoloni, som har formen av en stor snäcka, passar perfekt till en skaldjurssås med lite större bitar alternativt en kött- eller kycklingragu. Zeta Pappardini däremot, som har formen av ett veckat hyvelspån, är underbar tillsammans med en tomat- och olivsås med lite mindre bitar eller en krämig, smakrik ostsås.

– Vår äggpasta har också bra kokegenskaper så det är lätt att få den perfekta al dentekänslan. Det beror på den höga proteinhalten, hela 15 procent, och att pastan enbart bakas på kvalitetsmjöl, berättar Måns.

Zeta Vongolini och Zeta Pappardini, 400 g, kostar cirka 30 kronor och finns att köpa på Ica, Coop, Hemköp och City Gross.