Matsmarts kunder räddade tillsammans drygt 8 591 ton mat från att bli svinn år 2020. Det innebär en ökning på 70 procent från föregående år, då man räddade 5047 ton. Mest mat räddades av de boende i region Stockholm, som sammanlagt köpte drygt 1 815 ton mat från Matsmart.

Matsmarts affärsmodell bygger på att rädda mat och andra produkter från att slängas. Det kan röra sig om produkter som fått felprintade etiketter, ett utgående sortiment eller varor med kort datum. Produkterna säljs sedan till 20-90 procents rabatterat pris på Matsmart.se. Under 2020 räddades sammanlagt nästan 9 000 ton mat från att hamna i soptunnan.

– Vi är så glada över att ha slagit förra årets rekord, då vi räddade 5 047 ton mat. Detta innebär inte bara att våra kunder har kunnat spara pengar, utan framförallt att vi gemensamt gjort en stor insats för klimatet. Att undvika att slänga mat i onödan är något av det viktigaste – och billigaste! – vi kan göra hemma för att minska vår miljöpåverkan, säger Josefin Fridstrand, Sverigechef på Matsmart.

Mest mat räddades av de boende i region Stockholm, som gemensamt beställde drygt

1 815 ton mat från Matsmart. Näst mest beställde de boende i region Västra Götaland, som räddade drygt 1 581 ton, följt av region Skåne som räddade drygt 1130 ton mat. Den största procentuella ökningen stod region Gävleborg för, som räddade 93 procent mer mat 2020 än 2019.

– Det är kul att se att svenskarna har engagerat sig så mycket under 2020. 8 591 ton mat är en otroligt hög siffra. Nu hoppas vi kunna rädda ännu mer mat och hjälpa våra kunder spara ännu mer pengar under 2021, säger Josefin Fridstrand.

Totalt sålde Matsmart 8 951 612 kilo produkter på svenska marknaden. Matsvinnet står för 8 procent av koldioxidutsläppen i Sverige, vilket motsvarar ungefär 360 000 bilar*.