Under måndagskvällen utsågs Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB, till Stockholms främsta entreprenör i EY:s utmärkelse EY Entrepreneur Of The Year. Under kvällen utnämndes dessutom Pernilla Ramslöv från NOX Consulting AB till ”Årets kvinnliga stjärnskott”. Johnny Warström och Niklas Ingvar från Mentimeter AB blev ”Årets manliga stjärnskott” och SEB:s pris för ”Bästa internationella tillväxt” delades ut till Anders E. Berg från Berg Group Holding AB.

Pär Svärdson, grundare och vd för Apotea AB, tog emot utmärkelsen som Stockholms främsta entreprenör då regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year gick av stapeln på Elite Hotel Marina Tower i Nacka. Apotea är en av landets största nätbutiker. Företaget har bland annat utsetts till svenskarnas favoritbutik på nätet och har fem år i rad röstats fram av Prisjakts användare till ”Årets nätbutik”. Apotea har vuxit snabbt sedan starten och omsatte 2018 över 2 miljarder kronor och har idag närmare 400 anställda.

– Pär Svärdson är en stor förebild för entreprenörer runt om i landet. Efter att ha sålt e-bokhandeln Adlibris, som han grundade 1997, tog han sedan över bolaget som 2012 blev nätapoteksbutiken Apotea. Han är en innovatör inom svensk e-handel och har i grunden förändrat och banat väg för en ny svensk apoteksmarknad. Trots framgångarna har Pär fortfarande stora ambitioner och har som vision att göra Apotea till Sveriges mest hållbara företag. Pär Svärdson är en mycket värdig vinnare och utan tvekan en av landets mest framstående entreprenörer, säger juryordförande Thomas Ek.

Den oberoende jury som korade vinnarna bestod av juryordförande Thomas Ek, grundare OBH Nordica, Kristina Lindhe, grundare The Lexington Company AB, Patrik Andersson, Serneke, entreprenör och investerare, Saeid Esmaeilzadeh, (Ph.D.), entreprenör och medgrundare av Serendipity Group, Andra Farhad, entreprenör och vd Börshajen, och Pingis Ingegerd Hadenius, vd/medgrundare på Löwengrip, Flattered och Nordictechhouse.

Juryns motivering löd:

Vinnaren av priset EY Entrepreneur of the Year i region Stockholm har under ett stort antal år uppvisat ett entreprenörskap som saknar motstycke. En rasande tillväxt i kombination med full kontroll har skapat en sanslös framgångssaga! Med ledord som snabbhet, kraftfull marknadsföring och medvetna miljöval har årets vinnare blivit själva sinnebilden för vad entreprenörskap handlar om.