Hallonsoda utan hallon, fosforsyra eller citronsyra istället för citron och innehållsdeklarationer där man knappt känner igen hälften av ingredienser. Det är sanningen för majoriteten av aktörerna i läskedrycksindustrin och ur bland annat detta föddes idén till TÖRST.

– Vi tänkte att det måste finnas ett bättre sätt att göra läsk på, säger Ludvig Brydolf, grundare och produktansvarig.

– Ett sätt som är ärligt, transparent och rättvist längs hela värdekedjan och där slutkonsumenten kan lita på att vi har gjort jobbet.

TÖRST tillverkar naturliga läskedrycker, fria från tillsatser och aromer. Istället tillverkas de av bland annat färskpressade sicilianska citroner, oljiga vaniljstänger från Madagaskar och äkta kolanöt. Därför har de kunnat märkas med Ä-märket.

– Det är väldigt kul att TÖRST bevisar att läsk inte behöver bygga på fejkade smaker och färgämnen. Den kan faktiskt vara gjord på äkta varor, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara, som står bakom märkningen.

Produkterna är dessutom rättvisemärkta och ekologiska.

– Som producenter är det vi som styr tillverkningsprocessen, bygger upp leverantörsrelationer, väljer ut råvaror och utvecklar goda smaker. Det tycker jag medför ett ansvar att också göra val som är bra för odlare, planeten och slutkonsumenten, säger Ludvig Brydolf.