För tionde året i rad har MåBra, Sveriges största hälsotidning, utsett årets bästa hälsomat. Nu presenteras de produkter som har valts ut som vinnare i årets MåBra-val 2021.

Under hösten har både läsare och producenter nominerat ätbara favoriter, som nu årets expertjury granskat och bedömt. Sedan förra året värderas även produkternas klimatpåverkan och årets tio vinnare är de som rankade allra högst ur både närings-, hälso- och hållbarhetsperspektiv.

–­ MåBra brinner för hållbar hälsa och mat som får oss att må bra på riktigt. Att uppmärksamma produkter med samma agenda är fantastiskt kul. Medvetna konsumenter och engagerade producenter har skyndat på utvecklingen enormt snabbt. Vi har hyllat den här typen av livsmedel i tio år, men senaste åren har utbudet och innovationerna ökat enormt. En trend vi självklart vill applådera och uppmärksamma, säger Jennie Sandberg, chefredaktör på MåBra.

Årets jury bestod av Kristina Andersson, näringsfysiolog samt Sandra Hiort, matredaktör och licensierad kostrådgivare, Vivvi Alström, hälsoredaktör specialinriktning medicin och MåBras redaktionschef Anna Sundesten.

Vi fick utmärkelsen MåBra-val 2021:

Garant Ekologisk pressad ingefära

Frankful Veggie mince

Huj Creamy Cashew

Friendly Fat Company Fat Pack Nutbutter

Kockens Superkryddor: Ekologisk gurkmejalatte

Göteborgs kex Fröknäcke

Findus Grönsaksbullar

Sproutly Groddfrön

Frosh Clean Green Smoothie

Apetit ugnsrotfruker

Läs mer om MåBra-val och årets vinnare på mabra.com