När IKEA bestämmer sig för att erbjuda ett vegetariskt alternativ till de ikoniska svenska köttbullarna är det uppenbart att den vegetariska trenden kommer in i vår vardag.

Allt fler människor minskar sin köttkonsumtion. Antingen av miljöskäl, av omsorg om djuren eller av hälsoskäl. Detta leder till en efterfrågan på nya innovativa produkter från livsmedelsindustrin. Linde spelar en viktig roll i utvecklingen av nya lösningar för produktion, ökad hållbarhet och mindre matsvinn.

Under de senaste åren har kött- och mejeriindustrins inverkan på miljön fått mer uppmärksamhet. Globalt genererar lantbruksindustrin 14,5% av alla växthusgaser, förbrukar 70% av färskvattnet och upptar nästan 40% av världens landmassa1. Utöver detta har den industrialiserade matkulturen lett till allt fler överviktiga.

Detta har bidragit till en ökad fokus på att hälsa och att göra hälsosammare val; Allt fler konsumenter börjar titta på andra alternativ än kött och väljer ett vegetariskt alternativ. Och naturligtvis finns det också många som ser sig själva som så kallade ”flexitarianer”.

Hälsosamma alternativ

Enligt en undersökning utförd av Allied Market Research, publicerad på FoodNavigator, förutses konsumtionen av alternativa proteiner (andra än fisk och kött) öka med 8,4 procent från 2017 till slutet av 2020.

Att välja ett vegetariskt alternativ har normaliserats och uppfattas inte längre som en diet för dem med ”speciella intressen”. Efter att producenter som Beyond Meat och Impossible Burger kom in på arenan fick köttälskare smak för växtbaserade alternativ. Flera livsmedelsproducenter följer utvecklingen noga och testar nya koncept.

Gaser är avgörande för färskhet, längre hållbarhet och mindre matsvinn

Livsmedelsindustrin har fått nya krav och förväntningar på sig som följd av den vegetariska trenden. Vegetarisk och vegansk mat handlar om färskhet, smak och konsistens, men också konservering under transport, kylning och frysning.

”Livsmedelsproduktionen är energi- och resurskrävande. För att minska vårt klimatavtryck måste vi minska vårt matsvinn. Lindes livsmedelsgaser hjälper till att upprätthålla hög matkvalitet och förlänga hållbarheten. Gaserna används för kylning, frysning och packning i en modifierad atmosfär ”, förklarar Frank Austad, chef för livsmedelsindustrin i Linde.

Gaser är viktiga för livsmedelsproduktionen. För att bevara vitaminer och livslängd, friskhet och näring är kryogen frysning i frysar och kylskåp med temperaturkontrollsystem avgörande. Detta gäller även livsmedelsförpackningar som är beroende av gasblandningar av kväve, koldioxid och syre för att bevara färskhet, förlänga hållbarheten och minska matavfallet.

”Många är oroliga för vitaminnedbrytning och förlust av näringsämnen i färska livsmedel. Vitamin- och näringsinnehållet i färska grönsaker reduceras under lagring. Enligt forskning är dock frysta produkter fulla av näringsämnen. Förutsatt att de är frusna medan de fortfarande är färska och genom att använda en optimal fryslösning kan du säkerställa kvalitet, förlänga hållbarheten och näringsinnehållet, säger Austad.

Pris och efterfrågan

Vi kommer förmodligen att se många nya och spännande produkter under de kommande åren. I vissa länder finns det dock fortfarande utmaningar med ett snävt urval och ett högt prisintervall.

”Det finns för närvarande bara ett fåtal producenter av vegetariska rätter i Norge”, säger Austad. ”Våra kunder säger att de får ett bra svar från sina kunder på vegetariska produkter när det gäller både smak och kvalitet, men priset är fortfarande en stor faktor. Det måste vara överkomligt och inte för dyrt. I de fall där den vegetariska produkten kostar samma eller är dyrare än köttalternativet är det slutliga valet ofta köttvarianten ”, tror han.

Globala vegetariska siffror

– Man tror att 8% av den globala befolkningen är vegetarianer, och antalet produkter i detta segment ökar:
– I Indien är cirka 38% vegetarianer, eftersom detta är en naturlig del av deras kost.
– Italien har cirka 10% vegetarianer.
– Israel 13% och Taiwan 12% säger att de hade en diet som kan betraktas som vegetarian (2016)
– Tyskland, Österrike och Storbritannien följer med 9%.
– Australien (5%) och Irland (6%)
– Endast 1,6% i Portugal anser sig vara vegetarianer (2017).

(Källa: WorldAtlas.com).

Känner du till kriterierna?

Vegan

Veganer äter bara växtbaserad mat. Maten kan inte bearbetas eller beredas med animaliska produkter. En vegansk diet är ofta en del av en enhetlig livsstil och filosofi, där du inte kan använda produkter som härrör från djur, inklusive läder, päls, ull och siden. En undergrupp är råa veganer som äter vegetabiliska råvaror. Detta innebär att maten inte värms upp över 48 grader för att förhindra att maten förlorar näringsämnen. De strävar också efter att äta maten i så naturlig form som möjligt.

Vegetarian

Vegetarier äter inte kött, fisk eller fjäderfä. Ägg och/eller mejeriprodukter kan vara en del av en vegetarisk diet, beroende på om du är en lakto-vegetarian (kan äta mejeriprodukter), ovo-vegetarian (kan äta ägg) eller lakto-ovo-vegetarian (kan äta mejeriprodukter och ägg Produkter).

Pescatarian

Pescatarians äter inte kött utan äter både fisk, ägg och mejeriprodukter. De har en Pescatarian diet och kallas Pescatarians.

Flexitarian

Ett mer avslappnat tillvägagångssätt för vegetarism. Ett begrepp som ”köttfri måndag” har bidragit till att fler och fler av oss väljer att inte äta kött – liksom fisk, mjölk och ägg – ibland eller så ofta som möjligt. ”Flexitarians” utsågs också till ett av årets nya ord 2016.