Gustaf Aldén är linsodlare i skånska Klippan. Det började med odling på något hektar för att prova och 2016 var han igång i större skala på KRAV-certifierade Havgård. Gården ägs av Margareta Aldén som driver företaget tillsammans med sonen Gustaf.

− Linsen är torktålig och passar våra sandjordar. Fransmännen säger att linser behöver vatten två gånger; vid sådd och när de kokas men det håller jag inte med om, säger Gustaf och skrattar. Han berättar att den senaste sommaren var lika torr i Skåne som sommaren 2018, men det var svalare i år så växterna klarade sig bättre.

– Vi har bra förutsättningar för att odla linser i Sverige, det finns många duktiga odlare och vårt klimat är bra och ger linser med god kvalitet och smak. På Havgård har vi 20 hektar röda, gröna och höstlinser. Jag vill gärna pröva lite nya grödor och höstlinser är något jag testar nu. Jag sår dem i mitten av november så det blir grönt och fint innan jul, i alla fall om det är så här milt, säger Gustaf.

Det är fortfarande ganska nytt med odling av linser i Sverige. Tidigare har det mest varit ärter och bönor och den karaktäristiska sötsura rätten med bruna bönor varit ett vanligt inslag i den svensk husmanskosten, liksom ärtsoppa kokt på gula ärter, båda ofta serverade med fläsk i någon form. Det är ungefär så vi svenskar har varit vana att äta baljväxter under stor del av 1900. Men nu ser menyerna annorlunda ut och vegotrenden som svepte in igen för några år sedan är ingen tillfällig fluga på besök. Framtidsmaten är proteinrika grödor som passar vårt nordiska klimat, ger hyfsade skördar och kan nå ut till konsumenterna utan alltför långa och miljökrävande transporter.
Gustaf poänterar att det är viktigt att vi ökar vår självförsörjningsgrad.
– Något som känns än viktigare i dessa tider när vi drabbats av pandemi och inte har en aning om vad som kan stängas ner framöver.
– Men det räcker inte att vi ökar odlingen, vi måste få upp konsumtionen och efterfrågan. Som odlare behöver vi får bättre betalt. Det är roligt men krävande att odla linser, säger Gustaf Aldén.

”Min filosofi är att man inte äger marken, man har rätt att förvalta den till nästa generation. Jorden ska bibehållas eller till och med förbättras”

På Havgård som har 200 hektar, inklusive arrende, odlas förutom linser, vall, råg, maltkorn, grynhavre, morötter, palsternacka, gröna och röda linser, quinoa och konservärtor. På gården finns också 60 kalvande kor och 24 000 avelshöns.