Chips på fredagsmyset, veckans kanske mest efterlängtade snacks, får nu konkurrens av en oväntad italienare då ugnsbakade, extra tunna crostini med mustig smak av pizza eller barbeque lanseras under varumärket Zeta.

– De innehåller ungefär hälften så mycket fett som chips. Med sin spröda, krispiga konsistens och lätt böjda form är Zeta Tunna Crostini perfekta att dippa i röror och såser av olika slag, säger Måns Falk, ansvarig på Accademia Di Luca, Di Luca & Di Lucas egen matakademi.

Längtan efter olika sorters krispiga snacks klingar inte av. Det gör att brödhyllan i matbutikerna växer så att det knakar.

-Konsumtionen av kryddiga och smaksatta bröd ökar i Sverige. Förmodligen för att det är lätt att äta och enkelt att bjuda på. Kan konsumenten dessutom hitta ett nyttigare alternativ än chips verkar det ännu intressantare, berättar Måns Falk.

Det öppnar dörren för Zeta Tunna Crostini Pizza och Zeta Tunna Crostini Barbeque. Precis som vanliga crostini, som är en självklar del av klassisk, italiensk antipasti, är de fina med en grönsaksröra på toppen men också fantastiska att snacksa under fredagsmyset.

-De är definitivt ett alternativ till chips eller nötter. I och med att de är ugnsbakade i stället för friterade innehåller de hälften så mycket fett som traditionella potatischips. Jag dippar dem gärna i en hemgjord pestoröra baserad på grekisk yoghurt, men BBQ-varianten som har en kryddig, lätt röksmak är också jättegod med en röra av soltorkad tomat. De med pizzasmak har toner av tomat samt ost och passar jättefint med creme av kronärtskocka eller vanlig tapenade, tipsar Måns.

Zeta Tunna Crostini Pizza och Zeta Tunna Crostini Barbeque, 85 g, kostar strax under 20 kronor och finns att köpa i välsorterade Ica-butiker.