Blodanalys-startupen Werlabs och ICA har påbörjat ett samarbete där personer som testar sitt blod också ska erbjudas anpassade veckomenyer och recept framtagna av dietister från ICA. Att ta del av veckomenyerna och recepten är gratis och frivilligt.

Ohälsosamma levnads- och matvanor är bland de främsta riskfaktorerna för sjukdomar i Sverige. Det finns samtidigt ett ökat intresse för preventiv hälsa och att få insikt om hur man lever hälsosamt. Erbjudandet om anpassade recept kommer att ges till personer som, utifrån sina resultat från Werlabs blodtester, är friska eller ligger i riskzonen för att utveckla till exempel typ 2-diabetes eller hjärt- och kärlsjukdom.

Läs också: ICA producerar helsvenskt bacon

Det är ICAs innovationshubb ICAx som tillsammans med Werlabs tagit fram konceptet.

Emma Lindahl, på ICAs innovationshubb ICAx.

– Vi vill bidra till bättre folkhälsa genom att nyttja kraften i hela ICA Gruppens verksamhet. Med matbutiker, Apotek Hjärtat och Min doktor-kliniker verkar vi redan idag inom stora delar av hälsoområdet. Vi kan både förebygga, guida och inspirera till att både leva och äta mer hälsosamt, säger Emma Lindahl, på ICAs innovationshubb ICAx.

”Tanken är att kostråden ska hjälpa personer att bibehålla eller förbättra sina värden.”

ICAs recept och menyer ska ge inspiration för att bibehålla eller förbättra sina värden, då det finns ett starkt samband mellan kost och hälsovärden. Tjänsten kommer att utvecklas och på sikt kommer fler erbjudanden att utvecklas.

Läs också: Det blir Ica Nära som flyttar in i Stadsskogen – öppnar 2020

-Det nya samarbetet med ICA ska vara helt kostnadsfritt för användarna som beställt ett blodprov, säger Emma Lindahl,

Werlabs erbjuder sina kunder att förstå, följa och förbättra sin individuella hälsa utifrån sina behov, genom blodprovsbaserade hälsokontroller som ger heltäckande analyser på viktiga områden för individen. Kunden genomför en hälsokontroll på någon av Werlabs över 140 provtagningsställen runt om i Sverige. Provsvar presenteras i Werlabs säkra och digitala journal, tillsammans med kommentarer från en Werlabs läkare, på ett pedagogiskt sätt.

– En stor del av våra kunder efterfrågar kostråd efter att ha fått sina resultat. Vår ambition är att erbjuda recept och menyer i ett tidigt skede så man kan göra livsstilsförändringar för att inte bli sjuk, säger Johan Carrick på Werlabs.

Werlabs tester finns till försäljning på Apotek Hjärtat.