Med stöd av Radiohjälpen och i samarbete med ICA Stiftelsen, delar Skolköket – en del av Fryshuset, ut 7000 kostnadsfria matlådor i Järvaområdet under sommaren 2020. Maten tillagas och förpackas i Skolkökets kök i Husby. Syftet är att förse utsatta människor med mat i samband med covid-19, samtidigt som unga ges möjlighet till sysselsättning.

– I samband med coronapandemin ser vi hur utsattheten i Järva har ökat. Vi se akut ekonomisk utsatthet till följd av förlorade inkomster parallellt med oro och smittspridning. Vi möter många, både unga och äldre, som plötsligt har svårighet att säkerställa ett mål mat om dagen. Det är därför det är så viktigt att bistå med mat. Samtidigt kommer vi att sysselsätta unga som får en chans att tjäna en slant och få lite arbetslivserfarenhet på sitt CV, säger Herman Rasmuson, som är verksamhetsutvecklare för Skolköket på Fryshuset i Husby.

Maten tillagas på Fryshuset i Husby under ledning av Skolkökets kock Mambona Bojang. Ungdomarna kommer att hjälpa till med matlagning, paketering och märkning samt medverka på plats vid utdelningen, som sker med hjälp av Skolkökets egen foodtruck i Husby, Tensta och Rinkeby. Projektet startar den 18 maj och pågår till slutet av juli.

– Maten ska lagas för att passa många människor, och den ska vara god, näringsrik och mättande. ICA Supermarket Husby stöttar oss med frukt och grönsaker. Tack vare Skolkökets hållbarhetsprojekt tillsammans med ICA Stiftelsen, kommer vi också att dela ut frukt och grönsaker. Matlådorna serveras kylda och vi följer noga regler runt hygien och avstånd för att minska risken för smittspridning i köer och för att undvika folksamlingar, säger Skolkökets kock Mambona Bojang.

Skolkökets foodtruck kommer att vara på följande platser (från 18 maj till sista juli):

Måndag-fredag

Husby 12:00-12:45, Lofotengatan 41

Rinkeby 13:00-13:45, Rinkebystråket 53

Tensta 14:00-14:45, Taxingegränd 10