Enligt ett pressmeddelande idag från Findus. Fler konsumenter är idag medvetna och efterfrågar hälsosamma och hållbara alternativ på matbordet. För att möta efterfrågan lanserar Findus produktsortimentet Green Cuisine – en spännande satsning med smakrika frysta växtbaserade produkter som uppmuntrar till en mer varierad kost för hälsan och klimatet. Det frysta sortimentet kan dessutom bidra till att minska hushållens matsvinn.

Emma Pålsson, VD på Findus Sverige.

EAT Lancet-rapporten, som beskriver hur världens befolkning bör äta utifrån ett kombinerat hälso- och klimatperspektiv, lyfter att vi alla behöver ställa om vår konsumtion. Vi måste äta utifrån en tallriksmodell med mer fokus på grönsaker och växtbaserat och mindre på rött kött och socker, för hälsan såväl som för klimatets skull. Samtidigt ökar efterfrågan på växtbaserade livsmedel och marknaden förväntas växa med 28 procent* årligen.

Storsatsningen Green Cuisine är Findus svar på omställningen och efterfrågan. För att fler enkelt ska kunna variera sin kost erbjuder Green Cuisine-sortimentet ett brett utbud av näringsrika och framförallt goda produkter för alla smaker.

Emma Pålsson, VD på Findus Sverige.

– Vi kompromissar inte med smaken. Det som gör vårt växtbaserade sortiment unikt i förhållande till andra liknande produkter är den goda smaken och enkelheten i tillagningen. Precis som våra fina panerade fiskar, som gör det enkelt för alla att tillaga och äta fisk, vill vi med satsningen på Green Cuisine göra det enkelt för hushållen att introducera växtbaserade livsmedel på köksborden. säger Emma Pålsson, VD på Findus Sverige.

En omställning till en mer växtbaserad kost kan globalt bidra till att drygt 11 miljoner människor** per år har bättre möjlighet att stärka sitt immunförsvar för att förbygga sjukdomar och leva ett längre liv. Tillsammans med bättre produktion av mat och hantering av matsvinn kan även FN:s globala hållbarhetsmål och Parisavtalet uppnås.

– Vi på Findus har sedan starten utvecklat god mat med miljön och framtiden i fokus. Med fryst mat som utgångspunkt kan vi göra det enklare för våra konsumenter att göra smarta och hållbara val året runt. Förutom att frysen bibehåller viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter i exempelvis grönsaker bidrar frysta produkter till att matsvinnet minskar 47 procent*** jämfört med kylda eller färska alternativ, säger Emma Pålsson.

I Green Cuisine finns flera av Findus tidigare favoriter tillsammans med nya växtbaserade produkter, till exempel ingår quinoa & sötpotatisbiffar och spenatpinnar som enkelt kan tillagas och kombineras till olika maträtter. Även en helt ny färdigrätt: Linguine bolognese, och tidigare favoriter så som Bowl chiligryta med picklad rödlök, Pulled vego med teriyakiseås, samt Vegobullar med ärtpesto. Våra nuvarande favoriter falafel och bowls har fått ny design och ingår nu i Green Cuisine-konceptet.

Green Cuisine-sortimentet går att köpa i butik från och med vecka 40. Produkter går att hitta i frysdisken på ICA, Coop, Willys, Hemköp och City Gross.