Savoia Americano lanseras nu i Sverige. Denna väldigt smakrika aperitif och cocktailbas är en så kallad Amaro Dolce, italiensk bitter och söt vermouth blandat till perfektion av skaparen Giuseppe Gallo. Grundaren är en sann legend som rest världen över för att utbilda bartenders i italiensk dryckeskultur och cocktailhistoria.

Stilen på drycken är inspirerad av ett autentiskt recept från år 1897, en kategori som kallas ”bitter di Milano”. Americano är den kända drinken som kom till under den stora cocktaileran i Amerika i början på 1900-talet. Savoia Americano finns nu på Systembolaget och kostar 243 kr för en 500ml flaska.

Bitter & Sweet
Detta traditionella recept med både italiensk bitter och sött vin går under kategorin aromatiserat vin och även färdigblandad cocktail. Amaro som betyder bitter får sin smak från bland annat apelsinskal, gentianarot, kassiaträ, rabarber och kanel. Dolce, det söta i denna Milano-blend kommer från ett Marsalavin som lagrats i 14 månader på ekfat som tillför toner av vanilj och hasselnöt. Vinet är en D.O.C Marsala Fino, en semi-secco (Demi-Sec) som ger en perfekt sötma och balans med den italienska bittern.

Tillverkningen sker i Turin och man använder i huvudsak italienska ingredienser. 20 noggrant utvalda frukter och örter handplockas för att skapa en ”Bitter di Milano” som sedan ska giftas ihop med det söta och lagrade vinet från Sicilien.

Namnet Savoia kommer från kungahuset i Italien, vars kungarike – hertigdömet Savojen var centrerat kring huvudstaden i Piemonte, Turin. Savoia Americano har sina rötter i ”Vino Aperitivo”-traditionen som kungarna gjorde känd, en dryckeskultur som snabbt spred sig över den nya italienska nationen. Varumärket hedrar landets historia, cocktailtrender nu som då och för ett enat Italien.

Flaskan är designad av företaget Stranger & Stranger och är inspirierad av Turins landskap och den ikoniska byggnaden La Mole Antoneliana. En elegant flaska som även visar upp Savoia Americano Rossos vackra färg.

Italienskt vin och aperitivo blev en stor hit i USA i början av 1900-talet. Bartenders serverade detta som ”Vermouth al Bitter” blandat med whisky eller gin som en ”Cocktail”. Det var från detta koncept som namnet AMERICANO etablerades. Savoia Americano passar utmärkt att dricka som den är med några isbitar och en apelsinskiva, passar även perfekt i drinkar som Negroni, Garibaldi och Spritz.

Kuriosa, Marsala – The Victory Wine

Den aptitretande röda färgen på Savoia påminner om den berömda röda kravatt/halsduk som bars av Giuseppe Garibaldi. Denna dåtida gerillaledare spelade en stor roll under det andra italienska frihetskriget. Garibaldi och hans krigsförband på 1 067 trogna soldater seglade från Genova till Sicilien för att återta södra Italien. Dagen efter landstigningen i Marsala så utropade Garibaldi sig som öns diktator med stöd från kung Vittorio Emanuele II av Savojen för att ena Italien år 1860. Marsalavinet blev känt som “The Victory Wine of Garibaldis Men”.

DRINKAR OCH COCKTAILS

L’AMERICANO SAVOIA

 • 4cl SAVOIA AMERICANO
 • 4cl Soda Water
 • 4-5 iskuber
 • 3 gröna vindruvor

Fyll ett glas med is, fyll på med Savoia Americano och rör om. Toppa upp med sodavatten och garnera med 3 gröna vindruvor.

SAVOIA GARIBALDI

 • 5cl SAVOIA AMERICANO
 • 5cl nypressad apelsinjuice
 • 4-5 iskuber
 • Apelsinklyfta

Fyll ett glas med is, fyll på med Savoia Americano och apelsinjuice, rör om försiktigt. Garnera med en apelsinklyfta.

SAVOIA NEGRONI

 • 3cl SAVOIA AMERICANO
 • 2cl London Dry Gin
 • 4-5 iskuber
 • Apelsinklyfta

Fyll ett kort glas med is, tillsätt alla ingredienser och rör om försiktigt. Garnera med en apelsinklyfta.

Lanseringsdatum: 2022-11-15
Pris: 243 kr
Storlek: 500 ml
Alkoholhalt: 18,6%
Artikelnummer: 5875902