Krämig mjukglass toppad med choklad, jordgubb och strössel. Den klassiska amerikanska desserten Sundae har mer än sekelgamla anor. Nu väljer Sveriges största restaurangkedja att servera den i en innovativ pappmugg från hållbart skogsbruk. 

Att servera krämig vaniljglass som dessert, toppad med allt från varm chokladsås till olika slags strössel är allt annat än en nyhet.

Enligt vissa mathistoriker sägs idén ha skapats redan under tidigt 1880-tal i USA, när en ambulerande kioskförsäljare i Wisconsin en söndag ringlade chokladsås över vaniljglassen till en kund. Succén var snart ett faktum och spreds snabbt över hela den amerikanska kontinenten.

På McDonald’s i Sverige har Sundae funnits som en krämig klassiker sedan restaurangkedjan öppnade sin första restaurang 1973. Populariteten håller i sig, snart 50 år senare. Varje år äter vi svenskar runt 3 miljoner Sundae-glassar: choklad är den mest populära smaken följd av kola och jordgubb. 1 miljon Sundaes säljs med strössel på toppen.

Bantar bort 20 ton plast

Som ett led i restaurangkedjans hållbarhetsstrategi, som föddes för fem år sedan, plockar McDonald’s nu bort förpackningen och locket av plast på Sundae – och ersätter med papper. På så vis bantar McDonald’s i Sverige bort 20 ton plast per år.

– Muggen ser exakt likadan ut som tidigare, men den nya av papp är utvecklad unikt för McDonald’s både för att ersätta plastmuggen och samtidigt behålla den ikoniska Sundae-formen som alla känner igen. Den är tillverkad av ett innovativt material av formpressade träfibrer från certifierat hållbart skogsbruk, säger Henrik Nerell, hållbarhetsansvarig på McDonald’s Sverige.

Pris för bästa hållbarhet

När muggen för första gången lanserades förra året vann den samma år pris för bästa bio-baserade produkt, under prestigefulla Packaging Europe Sustainability Awards. 

Glass-plastmugg
Sundae som dessert.

– Sundae som dessert har verkligen blivit populärt i Sverige. Nu har vi en handfull olika tolkningar på restaurangerna. Och inför vintern har vi lanserat en nyhet med jultema – en topping med strössel i form av chokladstjärnor. 

Nyligen valde McDonald’s även att plocka bort plastlocken och plocka in papperssugrör till läskbägarna på samtliga sina restauranger i Sverige. Något som fick många gäster att höja på ögonbrynen. 

Förväntar ni er liknande reaktioner nu?

– Nej, vi tror att gästerna kommer att vara väldigt positiva till den här förändringen. Pappen är helt motståndskraftig och håller definitivt för glass med olika slags såser. Vi är övertygade om att mängden engångsplast kan minskas avsevärt. Idag är över 90 procent av vårt förpackningsmaterial av papper – och under 2022 kommer vi att ha minskat vår årsförbrukning av plast med över 300 ton, säger Henrik Nerell. 

Extern länk: Mer om McDonald’s hållbarhetsarbete