”Pinnvinet går grönt: Cantina Zaccagnini omvandlar ikonisk box till ekologiskt mästerverk”

Cantina Zaccagnini dal Tralcetto Montepulciano d’Abruzzo DOC, även känd som ”Pinnvinet” av svenskarna, gör en betydande förändring mot en mer hållbar framtid. År 2021 tog Cantina Zaccagnini steget mot en helt ekologisk produktion av detta älskade vin på flaska.

Nu är den hyllade italienska vingården stolt över att meddela att även deras 3-litersbox innehåller vin från ekologiska odlingar. Genom denna ekologiska box fortsätter Cantina Zaccagnini att vara en banbrytare i vinindustrin, förenande tradition med moderna hållbarhetsvärderingar.

Cantina Zaccagnini.

Cantina Zaccagnini, beläget i den natursköna Abruzzo-regionen i Italien, har i över fyra årtionden varit en framstående vinproducent. Pinnvinet har blivit omåttligt populärt tack vare sin mångsidighet som kompletterar de flesta traditionella italienska rätter. Vingården, omgiven av majestätiska Apenninerna, förbinder sig till stränga hållbarhetsprinciper för att bevara regionens naturliga skönhet.

Cantina Zaccagnini fortsätter sin resa mot hållbarhet genom att meddela att även 3-litersboxen nu är ekologisk. Denna utveckling är ytterligare ett bevis på vingårdens engagemang för ansvarsfull vinproduktion och miljöansvar.

”Vi är oerhört stolta över att äntligen kunna meddela att hela vår produktlinje nu är ekologisk,” säger Angelo Ruzzi, Export Manager på Cantina Zaccagnini. ”Denna förändring bekräftar vårt dedikerade arbete för en mer hållbar framtid. Genom att förena våra traditioner med moderna, miljövänliga odlingstekniker, tar vi ett steg närmare att erbjuda våra kunder en genuin och samtidigt ansvarsfull vinupplevelse.”

”Dal Tralcetto”.

Många svenskar har blivit förälskade i detta vin, känt för sin charmiga flaska med den handknutna lilla pinnen som pryder flaskhalsen. Denna träpinne kommer från samma vinrankor som druvorna växer på, vilket ger den namnet ”Dal Tralcetto,” vilket betyder ”från kvisten” på italienska. Denna symboliska ”tralcetto” hyllar tradition, hantverk och den kärlek som Cantina Zaccagnini investerar i varje flaska. Den representerar en koppling till historien och en djup respekt för det förflutna samtidigt som den uttrycker vingårdens outtröttliga strävan att skapa enastående viner.

Vinet består av 100% montepulciano-druvor och är en intensiv rubinröd färg med inslag av mörklila. I doften finner man toner av moreller, mogen röd bärfrukt och en frisk kryddighet med inslag av vitpeppar. Smaken är torr, saftig och fruktig med noter av moreller, solmogna hallon och en subtil örtighet. Den friska och långa avslutningen utgör en harmoni mellan mjuka tanniner och en mjuk bärighet.

Vinet passar utmärkt till en klassisk charktallrik med salami, prosciutto och pecorinoost eller en kryddig lasagne, med eller utan kött. Det är också det perfekta valet till en abruzziskt grillad lammkotlett med rikligt med olivolja, citron och timjan serverad med örtrostad potatis. Självklart är Pinnvinet också enastående tillsammans med en klassisk italiensk pizza. Servera vinet något kylt, vid cirka 14-16 grader.

Produktinformation:

  • Artikelnummer: 3023
  • Pris: 279 kr
  • Alkoholhalt: 13%
  • Volym: 3000 ml
  • Sockerhalt: 0,5 g/100 ml
  • Försäljningssystem: FS

Text: Jonny Bothin – Butiksnytt