Dagligvarubolaget Orkla gör jätteinvestering i svensk livsmedelsproduktion och investerar ca 300 msek i sitt paj- och pizzabageri i Vansbro. Marknaden för fryst matpaj har ökat med närmare 30 procent de senaste tre åren*. Med investeringen fördubblar bolaget sin kapacitet för pajtillverkning, vilket även möjliggör ökad export av svensktillverkade pajer.

– Marknadsutvecklingen hänger ihop med den explosionsartade utvecklingen av växtbaserad mat där nya växtbaserade pajer, piroger och pizza från Orklas varumärken Anamma och Felix Veggie är med och driver utvecklingen, säger Henrik Julin, vd för Orkla Foods Sverige.

LÄS OCKSÅ: Orkla i Kungshamn rekryterar 30 nya medarbetare

Idag tillagas ca 3 500 ton paj och drygt 7 200 ton pizza per år, för Orklas varumärken Grandiosa, Felix och Anamma, på Orklas bageri i Vansbro. Marknaden för fryst pizza har växt med 19 procent i värde och matpaj har växt med 27 procent i värde de senaste tre åren*. Efterfrågan innebär nu att produktionskapaciteten behöver öka. Genom en investering på 300 miljoner kronor ska bolaget säkra fortsatt tillväxt i anläggningen som idag går på full kapacitet.

– Investeringen möjliggör även en ökad export av pizza och paj, där framför allt växtbaserade pajer, piroger och pizzor efterfrågas för export i övriga nordiska länder, men även i Baltikum, säger Henrik Julin.

Investeringen innebär bland annat att anläggningen byggs ut med en ny modern produktionslinje för paj och större lagerkapacitet. Även bättre och effektivare energilösningar och åtgärder för ett minskat klimatavtryck är inkluderat i projektet.

– Genom ökad energiåtervinning kommer vi minska den totala energianvändningen med 20 procent. Vi har också en ambition att reducera matsvinnet med 25 procent genom bättre råvaruanvändning, säger Nina Tidén, Operationsdirektör på Orkla Foods Sverige.

Utbyggnaden i Vansbro påbörjas våren 2022 och beräknas vara klar årsskiftet 2023/24. Investeringen innebär i nuläget inte nyanställningar.

Fakta Orkla Vansbro

  • I Vansbro ligger Orklas stora center i Sverige för bakning och tillagning av pizza och paj.
  • Här finns Sveriges största pizzeria för stenugnsbakade pizzor som kan grädda 200 pizzor åt gången. Utöver pizza bakas här också pajer.
  • I anläggningen bakar ungefär 160 personer drygt 10 000 ton pajer och pizzor årligen.
  • Varje dag bakas ungefär 140 000 pizzor och 70 000 pajer som svenska folket köper med sig hem från butiken, möter i skolan eller på restauranger, under varumärkena Felix, Grandiosa och Anamma.