Grovt indelat finns det italienska kökets hörnpelare nummer ett i två kategorier. Pasta utan ägg och pasta med ägg. Nu kommer Zeta med två nya äggpasta. Att man bakar sin pasta med ägg har framför allt sitt ursprung i den rikare norra delen av Italien, i söder är det främst vetemjöl och vatten som gäller.

Äggen ger förutom en djupare smak också en smidigare deg som är möjlig att kavla ännu tunnare än om man bara använder mjöl och vatten. Även kokegenskaperna förbättras avsevärt och pastan behåller sitt tuggmotstånd, sin al dente-känsla genom hela måltiden. Att det är ägg i degen är en förutsättning när man ska tillverka de klassiska norditalienska formerna pappardelle och tagliatelle, men också den i Toscana och i Rom-trakten vanligt förekommande fettuccinin.

Nu kommer Zeta med en Tagliatelle Casa Di Luca och en Fettuccine Casa Di Luca. Sedan tidigare finns Pappardelle, en bredare bandpasta och Tagliatelle Mezzanelle, en lite smalare tagliatelle. Alla sorter innehåller hela 24 procent ägg, det vill säga att man använt 5 ägg per kilo durumvetemjöl, vilket ger en spänstig och välsmakande pasta med hög proteinhalt, 15 procent. Detta gör att bandpasta från Zeta blir en närmast komplett måltid, en sallad räcker som tillbehör.

Tagliatelle, av italienskans taglio som betyder skära och syftar på att de långa pastabanden förr skars ut för hand. Den har sitt ursprung i regionen Emilia-Romagna och dess huvudstad Bologna och skapades redan 1487 till bröllopet mellan den italienska adelskvinnan Lucrezia Borgia och hertigen av Ferrara, den har alltså en mer än 500-årig historia!

Tagliatelle är det självklara valet till en klassisk Ragu alla Bolognese men fungerar också utmärkt till ostsås med svamp eller en grönsakssås med lite grövre bitar.

Fettuccini som inte är lika breda som tagliatelle men i stället något tjockare har sitt ursprung lite längre söderut, i Toscana och från trakten kring den italienska huvudstaden Rom. Namnet betyder små band och fettuccini passar bra med en krämig sås gjord på bitar av kött, kyckling eller grönsaker.

En stor fördel är med Zetas nya äggpasta är att det är enkelt att beräkna den rätta mängden, två nystan är en portion!

Zeta Tagliatelle Casa Di luca finns i 500 g förpackningar, kostar cirka 29,90 kr och kan köpas på Ica, Coop och Hemköp.

Zeta Fettuccini Casa Di luca finns i 500 g förpackningar, kostar cirk 29,90 kr och kan köpas på Ica, Coop och Citygross.