Ljusgårda grundades 2018 och rankas i dag som ett av världens hetaste foodechbolag med flera tunga svenska industrifamiljer som investerare. Företaget driver redan en av de största vertikalodlingarna i Europa och har nu ingått ett avtal med Mathem som från och med denna vecka börjar sälja Ljusgårdas sallad på nätet.

Matsystemet står inför stora utmaningar, både som en följd av den globala uppvärmningen och brist på vatten. Även odlingsmetoder, övergödning och kemiska bekämpningsmedel har stor påverkan på våra ekosystem. Växthusgaserna från livsmedelsproduktionen står dessutom för upp till en tredjedel av hushållens utsläpp enligt Naturskyddsföreningen. Omställningsarbetet pågår för fullt och vertikalodling lyfts fram som en av många viktiga lösningar. 

Ljusgårdas vertikalodling kräver 90% mindre vatten än traditionell odling, det behövs inga bekämpningsmedel och det innebär även drastiskt förkortade transporter då grödorna odlas lokalt året runt. Ljusgårda är idag störst i Sverige inom vertikalodling och även en av de största aktörerna i Europa.

I takt med att Ljusgårda odlar allt större volymer med sallad, ökar också möjligheten för att bredda företagets distribution och finnas på fler ytor. Samarbetet med Mathem är en viktig del i arbetet med att nå ut till fler konsumenter med hållbart odlad sallad, året om. Idag finns Ljusgårdas produkter på cirka 200 ICA-butiker från Uppsala i norr, till Trelleborg i söder.
 

Vi är väldigt glada för samarbetet med Mathem och ser fram emot att kunna bredda vår distribution och växa tillsammans med dem. Extra gott känns det att vi delar flera hållbarhetsmål och kan ta sikte på en mer hållbar värld tillsammans”, säger Andreas Wilhelmsson, vd på Ljusgårda.

Mathem har högt uppsatta hållbarhetsmål inom många olika områden såsom gröna transporter, ekologiskt sortiment fritt från skadliga ämnen, miljömärkningar, svenska aktörer, närodlat och att minska svinnet. Samarbetet med Ljusgårda lyfts fram som ett starkt exempel på hur företag kan arbeta tillsammans för att nå hållbarhetsmålen.

Vi på Mathem arbetar hårt för att nå våra hållbarhetsmål och tack vare nytänkande, innovativa och resurseffektiva foodechbolag som Ljusgårda så kan vi tillsammans ta stora kliv mot en mer hållbar livsmedelsförsörjning”, säger Julia Lindberg, sortiment och inköpsdirektör Mathem

Ljusgårdas Krispsallad finns från och med idag tillgängliga på Mathem, produkterna hittar ni här.