Ökande Preferens för Svensk Kyckling: Enligt en färsk undersökning från Ipsos, som nyligen presenterades i samband med lanseringen av Svensk Fågels Matfågelrapport, väljer allt fler svenskar att inkludera kyckling i sina måltider. Hela 73 procent av den svenska befolkningen föredrar att deras kyckling har svensk ursprung. Denna siffra har ökat med imponerande fem procentenheter sedan föregående år.

Bland de som deltog i undersökningen framkom att nästan 70 procent av respondenterna prioriterar inhemsk kycklingproduktion och att de vill stödja den svenska bondepopulationen. Vidare hävdade hela 75 procent att användningen av inhemska råvaror i skolmatsalar är av yttersta vikt.

Maria Donis, VD för Svensk Fågel, betonade vikten av denna trendökning. Hon noterade att även om priset fortfarande är en avgörande faktor vid köpbeslut, så har betydelsen av att kycklingen är av svensk härkomst ökat i betydelse i än högre grad än priset. En imponerande sex procent fler än förra året är nu även övertygade om att skolmaten bör tillagas med inhemska råvaror.

Det är inte bara ursprunget som är i fokus för konsumenterna. Undersökningen avslöjade att alltfler önskar att maten som serveras i förskolor och skolor är näringsrik och hälsosam. Här är den svenska matfågeln idealisk, enligt Donis.

Vid ett seminarium i Stockholm som hölls i samband med lanseringen av Matfågelrapporten presenterades undersökningen. Matfågelrapporten, som är en årlig publikation med skiftande fokusområden, inkluderar de senaste studierna och forskningen om vita köttet.

Enligt Stina Nordqvist, dietist på Svensk Fågel, uppfyller den svenska kycklingen Livsmedelsverkets rekommendationer för en hälsosam kost. Den har ett högt proteininnehåll, en generös mängd vitaminer och mineraler samt låga halter av mättat fett, salt och enkla sockerarter.

Maria Donis poängterade även att kopplingen mellan hälsa och hållbarhet är central. Matfågelrapporten lyfter fram det ambitiösa hållbarhetsarbetet som resulterat i nästan 20 procents minskning av klimatpåverkan. Framåtblickande ser man fram emot att Livsmedelsverket kommer att inkludera deras hållbarhetsinsatser när de presenterar de Svenska Kostråden våren 2024.