En kraftlös krona, bränder och torka skjuter upp produktionskostnaderna, enligt branschorganisationen Livsmedelsföretagen. Organisationens chefsekonom, Carl Eckerdal, tror att prisökningarna i bästa fall kan avmattas och bli mer normala om 6-12 månader.

Svenska livsmedelsföretags marginaler har pressats nedåt under sex kvartal i rad, och försäljningen har sjunkit i fyra kvartal i följd, enligt ett konjunkturbrev från Livsmedelsföretagen. För att täcka de senaste ökningarna av kostnaderna under andra kvartalet i år kommer många producenter att tvingas höja priserna – detta är en av slutsatserna i rapporten.

Extremväder och kronfall grusar förhoppningarna om billigare livsmedel

Trots att livsmedelspriserna globalt sett föll med 11,8 procent på årsbasis enligt FN-organet FAO:s index, är de grundläggande varorna som prissätts där något helt annat än de kostnader för råvaror som svenska livsmedelsproducenter måste betala, påpekar Eckerdal.

Han tillägger att prisfall på frakt, gas och el sedan förra året endast har mildrat den mest extrema prispressen efter Ukrainakriget.

Den svaga kronan spelar dock en betydande roll. Kronan har tappat 5-6 procent gentemot både euron och dollarn i år, och 70–80 procent av företagens produktionskostnader påverkas direkt eller indirekt av denna utveckling, enligt Livsmedelsföretagen.