ANNONS

Polarbröd inleder ett samarbete med foodtech-bolaget Mycorena för att testa att framställa växtbaserat protein av deg- och brödspill. Visionen är att spill från bagerierna på sikt ska vara en del i ett cirkulärt system.

Spill från livsmedelsproduktion är en angelägen fråga för att bygga framtidens hållbara livsmedelssystem. Bröd- och degspill är en av Polarbröds betydande miljöaspekter. Företaget har i dag en resurseffektiv produktion och värdekedja men strävar hela tiden efter att bli bättre på att ta tillvara det svinn som trots allt uppstår. Polarbröd har därför nyligen initierat ett projekt med företaget Mycorena för att testa visionen om ett cirkulärt system för att ta tillvara spill.

– Vi vill testa sidoströmmar som uppstår i produktion i våra egna bagerier. Vi har brödspill och degspill och vill undersöka hur väl dessa fungerar cirkulärt system i framtidens bageri. När Mycorena förra året tilldelades Polarbröds utmärkelse Utstickarpriset inledde vi en dialog som nu har resulterat i ett första testprojekt, säger innovationssamordnare och hållbarhetschef Cindy Kite som leder projektet.

Göteborgsbaserade Mycorena utvecklar svampproteinet Promyc genom en fermenteringsprocess som kan omvandla restprodukter från livsmedelsproduktion till näringsrikt protein. Mycorenas process är baserad på en unik svampart som växer i slutna tankar. Processen kan göras helt cirkulär genom att tillsätta restprodukterna från livsmedelsindustrin som näringsämne till svampen. I det här fallet görs tester på deg- och brödspill.

Resultatet blir en biomassa som är rik på protein och kostfibrer. Testerna görs nu i liten skala i Mycorenas anläggning i Göteborg. Om projektet faller väl ut kan det skalas upp och bli en del av ett cirkulärt system i Polarbröds kommande bageri i Älvsbyn. Genom att kombinera fermentering och modern teknologi kan restprodukter som annars skulle gå till spillo användas för att producera ett svampprotein som kan bli en del av en god och nyttig måltid.

– Efterfrågan på vårt veganska protein Promyc ökar konstant och nu vill vi undersöka möjligheterna att skala upp vår teknik tillsammans med ett antal partners. Vi är otroligt glada att samarbeta med Polarbröd och se hur vi kan hjälpa dem att ta fram nya produkter gjorda av sidoströmmar från bageriet. Att ha Polarbröd som partner, ett bolag som värderar hållbarhet och innovation väldigt högt, är viktigt för oss och något som driver vår tillväxtmöjlighet som ungt foodtech-bolag, säger Ebba Fröling, operativ chef på Mycorena.

ANNONS