ICA Sverige och foodtech-pionjären Mycorena samarbetar för att testlansera ett nytt svenskt mykoprotein på marknaden. Mykoprotein är ett svampbaserat protein som kan användas till en rad olika livsmedelsprodukter. Samarbetet är en del av initiativet ICA Växa som har som mål att främja både konsumtion och produktion av svensk växtbaserad mat.

ICAs Växa-initiativ är en viktig del i ICAs nya klimatambition om halverat klimatfotavtryck från kunders inköp av livsmedel till 2030. ICA vill bidra till bättre förutsättningar för ett hållbart livsmedelssystem, genom att bland annat samarbeta med aktörer i hela värdekedjan, stärka svenska innovationer och hitta nya lösningar för att öka mängden lokalproducerade hållbara produkter för konsumenterna.

LÄS OCKSÅ: Mycorena satsar och öppnar ny produktionsanläggning

– Vi är väldigt nyfikna på mykoproteinet och glada över att utforska möjligheterna tillsammans med Mycorena. Genom en ökad samverkan i värdekejdan kommer vi att snabbare kunna utveckla, utvärdera och lära oss och därmed förkorta tiden till vi har en vara på hyllan, säger Sofia Olsson, chef för innovation och konceptutveckling på ICA Sverige.

Mycorena ICA Protein

I ett första steg handlar samarbetet om att testa och bygga insikter om mykoproteinets framtid i olika produkter på den svenska marknaden. Under 2021 kommer Mycorena lansera en testprodukt i utvalda ICA-butiker för att utvärdera marknadspotentialen och möjligheten att ta konceptet vidare för en större lansering.

-Vi är mycket glada över att ICA stöder oss på vår resa för att bygga ett hållbart livsmedelsföretag. Vi ser ICA som en innovativ aktör inom livsmedel och handel, som vill ligga i framkant av konsumenttrender och skapa framtidens mat. Genom detta samarbete kommer vi att utveckla och testa nya produkter med Promyc som huvudingrediens. ICA har stor marknadsinsikt och vi ser vi fram emot att nå ut till fler konsumenter, säger Ebba Fröling, projektledare och operativ chef på Mycorena.

Läs mer om ICA