Pauligs inkubator, PINC, investerar i det schweiziska startup-företaget Mirai Foods, som har rest en runda på 2 miljoner euro för att förbereda sin kommersialisering av laboratorieodlat kött. Paulig vill driva utvecklingen mot en ny, mer hållbar matkultur som är bra både för människa och planet. Investeringen i Mirai Foods stödjer denna utveckling.

MIRAI FOODS team

Mirai Foods förädlar djurceller i laboratoriemiljö för att odla riktigt kött. Företaget är en av få globalt verksamma aktörer som inte manipulerar cellerna genetiskt eller kemiskt. Totalt deltog sju investerare i finansieringen, allt från familjeföretag, värdedrivna privatpersoner till riskkapitalfonder inom high tech.

– Vi är stolta över att ha en så stark och mångsidig investerarpool med på denna resa, säger Christoph Mayr, medgrundare och vd för Mirai Foods. Paulig har lång erfarenhet inom livsmedelsbranschen och är en perfekt partner för produktutveckling och distribution, fortsätter han.

– Mirai är andra generationens aktör inom detta område och har varit extremt snabba, säger Marika King, chef för PINC. Det tog dem bara sex månader att utveckla den första prototypen och vi är glada över att få vara med på det här teamets spännande resa. Mirai är en bra matchning för både PINC och Paulig, då vi aktivt vill stödja utvecklingen av nya hållbara och hälsosamma livsmedel.

En lösning på de mest hotande hälso- och hållbarhetsutmaningarna
Den traditionella köttbranschen innebär många utmaningar för en hållbar planet. Den använder cirka 70–80 %* av åkermarken och bidrar till cirka 15 %** av mänskligt betingade utsläpp av växthusgaser.

– Vårt uppdrag är att påskynda världens övergång till en miljövänlig, etisk och ekonomisk hållbar livsmedelsproduktion, säger Christoph Mayr. Och vi vill göra det så rent och naturligt som möjligt, eftersom detta är viktigt för många konsumenter och lagstiftare, särskilt i Europa.

En annan av fördelarna med laboratorieodlat kött är kontrollen över sammansättningen av fettsyror och fettnivåer samt elimineringen av antibiotikaanvändning.

Paulig fokuserar vanligtvis på växtbaserade livsmedel, men innovativ teknik öppnar nya vägar.

– Det handlar inte om att välja antingen växtbaserade livsmedel eller animaliska produkter. På Paulig ser vi det här som en ny valmöjlighet för konsumenter, låt oss se till att de får den, säger Marika King.

Mirai Foods är baserat i Zürich, Schweiz och fokuserar i första hand på Wagyu-nötkött. Finansieringen kommer att användas för att påskynda produktutvecklingen och omvandla deras prototyp till en kommersiell produkt.