ANNONS

Två Lidl-butiker är med och tävlar om det prestigefyllda priset ”Årets bygge” som belönar samhällsbyggnadsbranschen. Det är de nya butikerna i Visby och Sigtuna Stadsängar som finns med på listan över projekt som gör upp om titeln.

LÄS OCKSÅ: Nu är det klart Lidl får sin 200:e Lidl-butik under 2020 allt annat hade varit olidligt

Det är tidningen Byggindustrin som årligen delar ut det prestigefyllda priset ”Årets Bygge” för att hylla samhällsbyggarbranschen. De Lidl-butiker som är med och tävlar om ”Årets Bygge” är dels världens första klimatneutrala butik, i Visby och dels Lidls butik i den hållbara stadsdelen Sigtuna Stadsängar. Båda är bra exempel på hur Lidl Sverige ständigt utvecklar sina butiksfastigheter. Lidl Sverige har under 2020 öppnat 15 nya butiker. 

LÄS OCKSÅ: Lidls butik på Gotland är världens första klimatneutrala livsmedelsbutik

fastighetsdirektör-Thomas-Brattlöw-Lidl
Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

 – Lidl Sverige har expanderat kraftigt under de senaste åren och vi har dag 204 butiker runt om i Sverige. Vi har utvecklat våra egna fastigheter för att de ska motsvara de svenska kundernas behov och förväntningar. Hållbarhet genomsyrar allt vårt byggande och butiken i Visby visar vägen för framtidens butiksbyggande, inte bara för oss utan hela branschen, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

 Butiken i Visby är världens första NollCO2-butik, som tar hållbart byggande till en ny, högre nivå. Den nya Lidl-butiken ska vara klimatneutral under hela sin livslängd, från planeringsbordet och materialtillverkning till en framtida demontering. Den är byggd helt i trä och uppfyller miljöcertifieringarna NollCO2 enligt Sweden Green Building Council (SGBC) och BREEAM-SE Excellent.

 Lidls butik i Sigtuna Stadsängar är också med och tävlar om priset. Den 3 445 kvadratmeter stora byggnaden är BREEAM-certifierad, har en skandinavisk design och är byggd i trä med gräsklätt tak. På taket finns också solceller. Fastigheten inrymmer dessutom ett gym och en kött- och delikatessbutik. 

Jonas Strömvall
Jonas Strömvall, fastighetschef Region Stockholm på Lidl Sverige.

 – Lidl i Sigtuna Stadsängar är unik då den är ett resultat av en intensiv medborgardialog där invånarna i Sigtuna har varit med och utformat den saluhall vi byggt. Vi har också tagit den nya stadsdelens höga ambitioner inom hållbarhet till oss och byggt en butik som präglas extra mycket av ett klimat- och miljötänkande. Det är väldigt roligt att vår 200e butik är med och tävlar om att bli ”Årets Bygge”, säger Jonas Strömvall, fastighetschef Region Stockholm på Lidl Sverige.