Utforska hemligheterna bakom DO Cava från Spanien, där druvorna trivs på nära 700 meters höjd och skapar en unik vinupplevelse. Med fokus på Chardonnay-druvan och en traditionell vinifieringsmetod, presenterar vi en elegant och torr Cava som bjuder på en smakrik resa från första doft till sista eftersmak.

DO Cava från Spanien Foto: Butiksnytt

Denna Cava har sina rötter i områden med betydande temperaturskillnader mellan dag och natt, vilket ger druvorna en exceptionell karaktär. Efter varsam pressning jäser druvmusten på ståltank vid låga temperaturer, högst 15 grader Celsius, för att bevara de ursprungliga aromerna. Det stilla vinet tappas upp och genomgår en andra jäsning på flaska enligt den traditionella metoden. Cavan får vila på jästfällningen i 15 månader innan den slutliga degorgeringen genomförs. Ingen tillsats av ”dosage” har gjorts, och restsockerhalten ligger på cirka 1,8 g/liter.

Upplev en frisk och fruktig doft med toner av citrus, äpple och tropisk frukt.

Vinet presenterar en elegant och mycket torr smak med frisk syra. Smaknoter inkluderar mineraltoner, mogen citrus, äpple, brioche och en subtil hint av aprikos. En härlig mousse med fina bubblor leder till en lång, balanserad eftersmak av citronzest och bröd.

DO Cava från Spanien Foto: Butiksnytt

Kuriosa: Denna supertorra, ekologiska och veganska Cava är resultatet av ett givande samarbete mellan Vinos Sierra Norte och entusiastiska kollegor inom företaget. Det resulterade i en blanc de blancs, non-dosage, metod tradicional – samma fantastiska smakupplevelse!

Njut av denna Cava med tapas, skaldjur eller som en förförisk aperitif.

Ekologisk Alkoholhalt: 11,50 % Volym: 75 cl Sockerhalt: 1,80 g/liter

Artikelnummer Systembolaget: 5122001

Pris: 129:-

Text: Redaktionen – Butiksnytt